Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva
Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva este un act de venerație și adorare în creștinismul ortodox, adresat uneia dintre cele mai iubite și venerate sfinte ale Bisericii Ortodoxe. Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Parascheva sau Sfânta Petca, este considerată ocrotitoarea Moldovei și a multor credincioși din întreaga lume.
Născută în secolul al XI-lea în Epivat, în regiunea Traciei (astăzi în Turcia), Sfânta Parascheva și-a dedicat viața credinței creștine și slujirii lui Dumnezeu. Legenda spune că ea a renunțat la averea sa pentru a trăi în smerenie și rugăciune, atrăgându-și astfel harul divin.
Fiind cunoscută pentru minunile săvârșite în timpul vieții și după moarte, mulți credincioși se roagă cu evlavie către ea în căutarea ajutorului și al protecției în fața greutăților vieții. Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Rugaciunea adresata Sfintei Cuvioase Parascheva
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
publicitate
Partea a II-a: Continuarea rugaciunii adresate Sfintei Parascheva
Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
publicitateRoagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
publicitateCheama-L si pe Duhul Sfant
Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!
Sfanta Cuvioasa Parascheva, in genunchi vin la tine
Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!
Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!
Sfanta Cuvioasa Parascheva cinstita pe 14 octombrie
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita pe 14 octombrie. A trait in jumatatea secolului al XI si a trecut la Domnul in anul 1025. A trecut la cele vesnice la varsta de 27 de ani. Din anul 1641, moastele sale se afla in tara noastra. Anul acesta, credinciosii care vor veni sa cinsteasca moastele Sfintei Parascheva, se vor putea inchina si la moastele Sfantului Andrei Criteanul. Doi sfinti care au trait in timpuri diferite si in locuri diferite, dar care au impartasit aceeasi credinta. Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Troparul, glasul al 4-lea
Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.
Condac 1:
Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi, nevrednicii păcătoși, pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuitorului nostru, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!
Icos 1:
Îngerii din cer cu laude primind duhul tău cel fecioresc din pământeștile lăcașuri, de bucurie te-au încununat pentru vredniciile tale; că femeiesc trup purtând și fire slăbănoagă, ai știut a birui toate puterile vrăjmașilor prin buna înțelepciune; pentru aceasta îți cântăm:
Bucură-te, înțeleaptă fecioară;
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, suflet îngeresc în trup fecioresc;
Bucură-te, vrednică mijlocitoare către Domnul;
Bucură-te, mângâierea oamenilor;
Bucură-te, alinarea de suferință;
Bucură-te, nădejdea noastră cea tare;
Bucură-te, întărirea credincioșilor;
Bucură-te, liman lin și neînviforat;
Bucură-te, pilda bunei cucernicii;
Bucură-te, luminarea celor nepricepuți;
Bucură-te, scăparea celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!
Condac 2:
Așa Împăratul tuturor răsplătește biruințele. Așa mâna proniei cea nevăzută întărește neamul omenesc, îmbrățișând cu credință cele de dânsa rânduite spre mântuire. Pentru aceasta să ne depărtăm de nelegiuiri; până când vom petrece în păcate? Doamne, întărește inimile noastre ca să-Ți cântăm în fapte bune cântarea îngerească: Aliluia! Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Icos 2:
Preacinstită fecioară, către tine am năzuit, către tine care de multe ori ai luat pe sfinți și pe îngeri în ajutor la pământeștile ispite; fii acum și pentru noi grabnic folositoare, căci te-ai învrednicit a intra înăuntrul casei Mirelui cu candela luminoasă, precum ne-a povățuit Mântuitorul Hristos, și primește cântarea aceasta:
Bucură-te, mărgăritar neprețuit al vistieriei noastre;
Bucură-te, floare nevestejită a Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, temelie neclintită a creștinătății;
Bucură-te, a fecioarelor înzestrătoare și rugătoare către Maica lui Dumnezeu;
Bucură-te, ascultătoare a preoților cucernici;
Bucură-te, grabnică ajutătoare a străinilor;
Bucură-te, fierbinte mângâietoare a prigoniților;
Bucură-te, milostivă povățuitoare a văduvelor;
Bucură-te, învingătoarea dușmanilor;
Bucură-te, izbăvirea tuturor celor ce te cheamă spre ajutor;
Bucură-te, mare folositoare a sufletelor;
Bucură-te, vindecătoarea de răni ale trupurilor;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!
Rugaciune pentru Sf. Cuvioasa Parascheva
Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva este un mijloc prin care credincioșii își exprimă devotamentul și aduc cererile lor înaintea sfintei, cerându-i ajutorul în îndeplinirea dorințelor și în depășirea încercărilor. Această rugăciune reprezintă o formă de comuniune spirituală între credincios și sfânt, fiind considerată o modalitate puternică de a dobândi mila și binecuvântarea divină.
În final, rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva este un act de încredere și supunere în fața voinței divine, exprimând recunoștință pentru intercesiunea sfintei și pentru harul și binecuvântarea pe care o aduce în viața credincioșilor.
Prin această rugăciune, credincioșii își exprimă legătura lor profundă cu divinul și își întăresc credința în puterea rugăciunii și în prezența protectorului lor spiritual. Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne o sursă de inspirație și susținere pentru toți cei care îi cheamă numele cu evlavie și credință neclintită. Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva.