Crezul sau simobolul credintei ortodoxe

0
Crezul sau simobolul credintei ortodoxe
publicitate

Crezul sau simobolul credintei ortodoxe. Rugaciune

Crezul sau simobolul credintei ortodoxe. Crezul, o formulă de credință venerată în tradiția creștină, reprezintă coloana vertebrală a credinței creștine și un pilon al unității în comunitatea de credință. Fie că este recitat în cadrul liturghiilor sau rostit în rugăciunea personală, Crezul servește drept temelie a învățăturilor esențiale ale credinței creștine. În următoarele rânduri, vom explora semnificația și importanța Crezului, precum și evoluția sa în istoria creștinismului.

Rugaciunea: Crezul sau Simbolul Credintei Ortodoxe

„Cred într-un singur Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, făcătorul cerului și al pământului, al tuturor lucrurilor văzute și nevăzute.

publicitate

Și într-un singur Domn, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

publicitate

Care pentru noi oamenii și pentru mântuirea noastră S-a coborât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om.

Și S-a răstignit pentru noi sub Pontiu Pilat, a pătimit și S-a îngropat.

publicitate

Și a înviat în a treia zi, după Scripturi,

publicitate

Și S-a suit la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui.

publicitate

Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui Împărăție nu va avea sfârșit.

Și în Duhul Sfânt, Domnul de viață, Carele de la Tatăl purcede, Carele împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Carele a vorbit prin prooroci.

Într-una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.

Mărturisesc un Botez, spre iertarea păcatelor.

Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin.”

Interpretarea rugaciunii ortodoxe Crezul sau Simbolul Credintei

Crezul sau simobolul credintei ortodoxe. Crezul este o formulă de credință fundamentală în tradiția creștină, care exprimă învățăturile esențiale ale credinței creștine. Acesta reprezintă un set de afirmații despre natura lui Dumnezeu, lucrarea lui Iisus Hristos și rolul Duhului Sfânt în planul de mântuire a omenirii. Crezul a fost dezvoltat și afirmat în cadrul primelor secole ale creștinismului, în contextul dezbaterilor teologice și a luptelor împotriva ereziilor.

Există două versiuni principale ale Crezului: Crezul Niceean și Crezul apostolic.

Rugăciunea Crezului este recomandată tuturor celor care împărtășesc credința creștină și doresc să-și exprime angajamentul față de învățăturile fundamentale ale credinței creștine. Iată câtorva categorii de persoane cărora li se recomandă să facă această rugăciune:

  • Credincioșilor care participă la slujbele religioase, cum ar fi Liturghia sau alte ceremonii de închinare;
  • Persoanelor care doresc să-și întărească credința și să-și manifeste angajamentul față de Dumnezeu și comunitatea lor de credință;
  • Copiii și tinerii care sunt instruiți în credința creștină și sunt încurajați să învețe și să recite Crezul;
  • Persoanelor care se confruntă cu îndoieli sau întrebări despre credință și doresc să-și clarifice și să-și întărească convingerile;
  • Celor care trec prin perioade de criză sau suferință și caută alinare și putere spirituală în credința lor;
  • Tuturor celor care doresc să își exprime devotamentul și loialitatea față de Dumnezeu și învățăturile creștine prin recitarea și meditarea asupra Crezului.
  • Copii
  • Pensionari
  • Adulti
  • Persoane la incercare

Crezul Niceean

Crezul sau simobolul credintei ortodoxe. Crezul Niceean a fost elaborat la primul și al doilea Sinod Ecumenic, ținut în Niceea în anii 325 și Constantinopol în anul 381, respectiv. Acesta este o formulă mai detaliată și mai complexă, care afirmă credința în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, precum și în întruparea, moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Crezul apostolic

Crezul apostolic, pe de altă parte, este o formulă mai simplă și mai scurtă, care se presupune că ar putea să dateze înapoi în primele comunități creștine. Acesta este recitat mai ales în cadrul serviciilor religioase și reprezintă o exprimare concisă a credinței creștine în Dumnezeu Tatăl, Iisus Hristos și Duhul Sfânt.

Crezul servește ca o afirmare a credinței fundamentale creștine și este recitat sau cântat în mod regulat în bisericile creștine din întreaga lume. Este o modalitate prin care credincioșii își exprimă angajamentul lor față de învățăturile creștine și față de comunitatea lor de credință. De asemenea, Crezul reprezintă o punte de legătură între credința creștină și tradiția apostolică, fiind considerat o mărturie a continuității credinței creștine de-a lungul secolelor. Crezul sau simobolul credintei ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.